Bodies of work

Utstillerne Siv Støldal og Else Karin Tysse Bysheim viser klær og skulpturer i ull og ullstoffer. Deler av arbeidene til installasjonen er gjort gjennom året på fabrikkens nålefiltmaskin. Kunstnerne monterer utstillinga fredag 18. juni. Ta gjerne kontakt om dere vil snakke med utstillerne i forkant av utstillingsåpninga.

 

Siv Støldals arbeid har blitt vist på moteuken i London, Paris og Oslo og på kunstinstitusjoner i Norge og utlandet. Siv Støldal har vunnet flere designpriser og blitt nominert til beste herreklærdesigner av London Fashion Institute. Støldal har i dette prosjektet studert og gjenskapt en serie ‘arbeidsklær’ med nålefiltet plantefarget ulltekstil i samarbeid med Else Karin Tysse Bystad og Sjølingstad Uldvarefabrik.

Livsverket – når arbeidet forenes med livet – når det begynner før du var født og fortsetter etter deg –

Arbeidsklærne er fra min bestefar, de eneste plagg han eide i denim. De henger i et gammelt hus som stadig trenger at noen tar dem på og fortsetter vedlikeholdet. Klærne er brukt av over 70 mennesker til nå. En stafett av hender og kropper, hvor en tar over der den forrige slapp. Plaggene forener mennesker som ikke kjenner hverandre. Alle setter sine spor. Redskaper og maskiner sliter hull.

Å kle seg til arbeidet. Å ikle seg arbeidet. Gå i ett, som når maskinens raske puls forenes med din egen – som tekno – maskinens beat.

Siv Støldal er en bergensbasert designer som jobber i krysningspunktet mellom kunst og mote. Hun er interessert i spenningen som ligger i dette rommet, og kraften ved å bringe konsept ut gjennom klær som blir en del av et daglig liv.

Hun er interessert i relasjoner mennesker har til klær og nærmer seg kjernen i spørsmålet fra nye vinkler i hvert prosjekt. Gjennom garderobestudier og dybdeintervjuer kommer nære historier frem, og gjennom det personlige avdekkes også det universelle.

Else Karin Tysse Bysheim hadde sin oppvekst i ei metallbedrift, så Else Karins barndoms hage bestod av metall og betong. Mykje av tida gjekk med til å observera arbeidsfolka.

Eg kjenner meg heima i fabrikken. Maskinene, menneska, lukta og lydene får kroppen til å sitra. Den kjenner ei stor glede når den får bruka maskinene, utfolda seg i store størrelsar.

I sin kunstneriske praksis tar Else Karin utgangspunkt i subjektive sanselige opplevelser. lar tilskueren se, oppdage farge og form vi mangler et felles språk for å beskrive. Ho jobbar hovudsakleg med stedsspesifikke installasjoner og skulptur. Har bl.a. stilt ut på Vestlandsutstillingen, Galleri Salhus, Odda, Finland og Spania. Else Karin er medlem av Norske Billedkunstnere, Norske tekstilkunstner og Norske Kunsthandtverkere.

I arbeida Else Karin stiller ut her har ho brukt Ull frå tidlegare kunstprosjekt blanda med nålefilta ull frå Sjølingstad Uldvarefabrikk, Sin egen og Siv Støldal sin plantefarga ull og fersk ull frå Norelia. Ull som vanlegvis vert vert sett på som ubrukeleg med sin form og farge. Ull foredla gjennom rensing, vask, tørk og den bråkete nålefilmaskina med dei 4800 nålene som stikk ned og opp, ned og opp igjen og igjen til det framstår som noko nytt. Ei verk av utallige lause ullfiber, veks fram til et fast objekt.

Kroppen erfarer intensiteten i arbeidet i maskinene. Kroppen husker. Kroppen reflekterer over erfaringer.

Sjølingstad Uldvarefabrik ble grunnlagt i 1894 og var i ordinær drift i 90 år. Fabrikken produserte garn og slitesterke bekledningsstoffer. I dag er fabrikken freda av Riksantikvaren som en levende museumsfabrikk. Det produseres fortsatt tradisjonelle ullvarer på fabrikken. At fabrikkens maskiner og lokaler også brukes i utforskende kunstnerisk arbeid, oppleves som utrolig givende og interessant for oss som jobber her til daglig. Vi gleder oss til å vise fram resultatene til publikum i sommer!

Posted in <a href="http://elsekarin.no/category/kunst/" rel="category tag">________</a>